Hesabım
    23. Gezici Festival Sona Erdi!

    Gezici Festival yolculuğunu 12-14 Aralık’ta Kastamonu’da tamamladı.

    Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, bu yıl da seyircilerini birbirinden değerli filmlerle buluşturarak yolculuğunu tamamladı. Bu yıl 23. yılını kutlayan festival, her yıl olduğu gibi Ankara’dan yola çıktı. 1-7 Aralık’ta başkentteki gösterimlerinin ardından, 8-11 Aralık tarihleri arasında Sinop’a konuk oldu. Gezici Festival yolculuğunu 12-14 Aralık’ta Kastamonu’da tamamladı.

    Festivalin klasikleşen Dünya Sineması, Türkiye 2017, Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümlerinin yanı sıra, Ercan Kesal Seçkisi: Adalet ve Vicdan, Denis Villeneuve: Kaderini Bilseydin Yine de Yaşar Mıydın?, İtalyan Usulü Komedi, Sessiz Divalar: Zamansız ve İsyankâr, Canlı Sinema: Hollymood, Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol, Guy Ben Ner: Aile, Yalanlar ve Videoteyp özel bölümleri de bu yıl izleyiciyle buluştu. 

    Ercan Kesal, Gezici Festival için seçtiği üç filmi, “Sinemanın Gücü ve Sinemada Adalet-Vicdan Olgusu” başlığı altında derledi: Asghar Farhadi’den Satıcı (The Salesman, 2016); Krzysztof Kieslowski’den Öldürme Üzerine Kısa Bir Film (A Short Film About Killing, 1988) ve Sidney Lumet’den 12 Kızgın Adam (12 Angry Men, 1957). Sinemanın, adalet ve vicdan meselesiyle kurduğu bağlantının üç örneği olarak belirlediği filmlerin sunumlarını gerçekleştiren Kesal, gösterimlerden sonra izleyicilerin sorularını da yanıtladı.

    Yılmaz Güney’in unutulmaz filmi Yol, Cannes Film Festivali’ndeki ilk gösteriminden 35 yıl sonra yeniden kurgulanmış ve dijitalize edilmiş olarak beyazperdedeydi. Türkiye’de ilk kez Gezici Festival kapsamında gösterilen ‘Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol, yapımcı Donat Keusch’un sunumu ve filmin ardından soru-cevap ile Ankaralı izleyicilerle buluştu.

    İtalyan yönetmen Mario Roncoroni’nin 1915 yılında çektiği Filibus: Göklerin Gizemli Korsanı filmi ile Herbert Brenon’un yönettiği 1923 A.B.D. yapımı İspanyol Dansçı filmleri EYE Film Müzesi’nden Walter Swagemakers’ın sunumuyla ve Baba Zula’nın canlı performansı eşliğinde izleyicileri sinemanın ilk dönemlerine götürdü.

    Sandra Latanauskaite’nin yönettiği bir “canlı sinema” performansı olan Hollymood’da, başroldeki pandomim sanatçısı Evelina Brėdikytė’nin performansına izleyicilerin de dâhil olmasıyla salonda keyifli anlar yaşandı.

    Gezici Festival, bu yıl İtalya’da 31’inci yaşını kutlayan Il Cinema Ritrovato Film Festivali ile işbirliği yaparak Pietro Germi’nin yönettiği Bayanlar ve Baylar (Signore & Signori, 1966); Antonio Piatrangeli imzalı Onu İyi Tanırdım (lo La Conoscevo Bene, 1965) ve döneminin en iyi örneklerinden kabul edilen, Dino Risi’nin yönettiği Sollama  olmak üzere üç İtalyan komedisini Guy Borlée’nin sunumuyla seyircilerle buluşturdu.

    Kitty Aal’ın hazırladığı ve sunduğu bu bölümde Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve’ün Kaderini Bilseydin, Yine de Yaşar mıydın? başlığıyla iki filmi gösterildi: Politeknik ve İçimdeki Yangın.

    İsrailli video sanatçısı Guy Ben Ner’in 2000-2016 yılları arasında çektiği videolardan derlenen çalışmaları ‘Aile, Yalanlar ve Videoteyp’ adlı özel bölümde gösterildi. Ayrıca festivalin danışmanı Köken Ergun’un moderatörlüğünde Guy Ben Ner ile bir söyleşi gerçekleştirildi.

    Bir sonraki yılda görüşmek üzere!

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top