28 Yıl Sonra İkinci Bölüm: Kemik Tapınağı
İyi
28 Yıl Sonra İkinci Bölüm: Kemik Tapınağı

Morfinli Uyuşuklukta Bir Elektroşok

Yazar: Tuğçe Madayanti Şen

28 Yıl Sonra serisi, zombi mitini sinemada yeniden tanımlayan bir franchise'ın en yeni halkası olarak geri dönmüştü. Danny Boyle ve Alex Garland'ın 2002'de başlattığı öfkeli virüs evreni, 28 Years Later (2025) ile yeniden canlandıktan hemen sonra, Nia DaCosta'nın yönettiği 28 Years Later: The Bone Temple (28 Yıl Sonra: Kemik Tapınağı) ile devam ediyor. Bu film, serinin punk ruhunu korurken, yeni bir yönetmen elinde daha felsefi, daha karanlık ve kolektif hafıza kaybına odaklanan bir boyuta evriliyor. Enfekte bedenlerden çok, hatırlamaktan vazgeçmiş insanların yarattığı dehşeti merkeze alıyor; bu da yapımı serinin en düşündürücü ve en rahatsız edici bölümü haline getiriyor.

Sony Picture

Zombi figürünün kökeni Haiti Vodou kültürüne dayanır: Ruhunu yitirmiş, efendisinin emrinde yaşayan bir köle. Sinemada George A. Romero ile bu metafor sosyo-politik bir silaha dönüştü. Romero'nun Dawn of the Dead'i (1978), alışveriş merkezlerinde amaçsızca dolaşan zombileri kapitalist tüketim toplumunun alegorisi yaptı; korku bireyden değil, sistemden geliyordu. 2000'lerde Danny Boyle'un 28 Days Later (2002) ile devrim geldi: Klasik yavaş zombiler yerine, öfke virsü ile enfekte olmuş, yaşayan ama bilinçsiz, sadece öfkeyle saldıran varlıklar. Bu, 11 Eylül sonrası kolektif travma ve bastırılmış şiddetin bedensel patlamasıydı. 28 Weeks Later (2007) ise tehdidi virüsten düzene kaydırdı: Gözetim, askeri kontrol ve meşrulaştırılan vahşet, Irak işgali alegorisiydi. Seneler sonra 28 Years Later ile virüsün yayılmasından bu yana geçen süre bir neslin unutması için yeterli olduğu bir dünyaya girdik.

Bu hafta vizyona giren 28 Years Later: The Bone Temple (28 Yıl Sonra: Kemik Tapınağı), kaosun ardından kurulan/kurulamayan düzenin sancılarını anlatıyor. Enfekte olanlar artık sadece koşan canavarlar değil; organize avcılar gibi hareket ediyor, evrimleşmiş bir tehdit haline geliyor. Ama asıl korku hayatta kalanlarda: Travmayı dini sapkınlığa çeviren Sir Lord Jimmy Crystal'ın (Jack O'Connell) Satanist kültü, tracksuit’ler, sarı peruklar ve "Old Nick"in oğlu inancıyla yoğrulmuş bir çete. Jimmy'ler, bilinçli zulmün temsilcisi; fanatizm ve tiyatro karışımı bir vahşet sergiliyorlar.

Diğer yanda Dr. Ian Kelson (Ralph Fiennes) ve onun yarattığı Kemik Tapınağı. Düşmüş insanlığa adanmış bir toplu mezar, kemiklerden oluşan bir anıt. Filmdeki morfin vurgusu çarpıcı ve merkezi. Kelson, acıyı dindirmek için morfin kullanıyor; enfekte olanlar (özellikle Alpha Samson) ise vahşi dürtülerini aynı uyuşturucuyla bastırıyor. Samson'ın morfine bağımlı hale gelmesi ve Kelson'ın bunu deneysel bir "tedavi"ye dönüştürmesi, filmin en zekice katmanı. Her iki taraf da acıyı hissetmemek için uyuşmayı seçiyor. Bu ortak paydayı filmin kalbine yerleştiren detay, modern insanın günlük teşhisini yapıyor: Kolektif uyuşma, virüsten bin kat daha bulaşıcı ve sinsi.

Nia DaCosta, Boyle'un el kamerası punk estetiğini devralıyor ama kendi damgasını vuruyor: Daha dikkatli, titiz yakın planlar, drone'lar, klostrofobik çerçeveler ve Sean Bobbitt'in sinematografisiyle daha temiz, ay ışığı gibi net bir görüntü. Renk paleti tozlu grilerden yeşil filtreli tekinsiz umuda kayıyor. Oyunculuklar sessizlik, beden dili ve bakışlarla yükü taşıyor; diyaloglar minimal. Şiddet sahneleri kanlı şov olmaktan çıkıp psikolojik işkenceye, hatta grotesk bir mizaha dönüşüyor. Iron Maiden'ın "The Number of the Beast"ı eşliğinde pyrotechnics dolu bir performans gibi beklenmedik anlar, gerilimi kırarken derinleştiriyor. Hildur Guðnadóttir'ın müziği, insan inlemelerinden oluşan dronelar ve solemn pasajlarla atmosferi zirveye taşıyor. Tüm bu tercihler izleyiciyi pasif değil sorgulayıcı yapıyor; yorum alanını genişletiyor ve trilogy'nin üçüncü filmi için kapıları sonuna kadar açıyor.

Finalde Cillian Murphy'nin tanıdık silüeti ile Jim’in geri dönüşü, seyircide elektroşok etkisi yaratıyor. Geçmişin pusuda yattığını hatırlatıyor adeta! Uyuşturulmuş kolektif amneziyi delip çıkıyor gibi. Bu an, serinin özünü koruyor ve gelecek için müthiş bir merak uyandırıyor, özellikle Kelson'ın virüs üzerine keşfi ve Samson'ın tedavi potansiyeliyle.

Sonuç olarak, Boyle ve Garland'ın enjekte ettiği çiğ öfke hâlâ damarlarda akıyor, ama DaCosta bunu daha derine, daha felsefi bir boyuta taşıyor. Zombi artık dışarıdaki canavar değil; içerideki unutuş, sistematik uyuşma, fanatizm ve umutsuz arayış. Hayatta kalmak zafer değil; vicdanın dozajını ayarlayabildiğin bir koma hali. Uyanamadığın zaman başlar asıl kâbus ve belki de en korkutucu soru: Biz, perdede gördüğümüz o uyuşukluğu dışarıda yaşamaya devam mı edeceğiz?