“Dizi Tadında Bir Star Wars Filmi”
Yazar: Onur KırşavoğluSinema salonları, neredeyse yedi yıllık bir hasretin ardından yeni bir Star Wars macerasına ev sahipliği yapıyor. Yönetmen koltuğunda Jon Favreau’nun oturduğu, senaryosunu ise yine Favreau ile birlikte Noah Kloor ve Dave Filoni’nin kaleme aldığı "Star Wars: Mandalorian ve Grogu" (The Mandalorian and Grogu), 22 Mayıs 2026 itibarıyla vizyondaki yerini aldı. Başrollerini Pedro Pascal, Sigourney Weaver, Jonny Cone ve sesiyle Jeremy Allen White gibi güçlü isimlerin paylaştığı filmin müziklerinde ise yine Ludwig Göransson’un imzası var. Yapım, İmparatorluk’un çöküşünün ardından galaksinin kuytu köşelerinde varlığını sürdüren acımasız savaş lordlarına karşı, Yeni Cumhuriyet ile iş birliği yapan Mandalorlu ödül avcısı Din Djarin ve sadık çırağı Grogu’nun atıldığı yeni macerayı merkezine alıyor. Bu arada küçük bir bölümde Martin Scorsese’nin seslendirmesi de var ve oldukça eğlenceli.
Disney
TV ekranlarında doğan ve küresel bir fenomene dönüşen bu ikilinin sinemaya taşınması, baştan aşağı risklerle dolu bir kumar elbette. Televizyonda haftalık periyotlarla, sindire sindire izlediğimiz "yan görev" mantığı, iki saatlik yoğunlaştırılmış bir sinema filmine dönüştüğünde ister istemez bir kimlik karmaşası yaratıyor. Film, televizyon dizisinin o çok sevilen atmosferini koruma konusunda oldukça inatçı davranmış. Ancak bu inat, yapımın vizyonunu genişletmesine de biraz engel oluyor. Birçok açıdan bakıldığında, karşınızda devasa bir bütçeyle çekilmiş sinematik bir başyapıttan ziyade, görsel efektleri en üst düzeye çıkarılmış ve peş peşe eklenmiş görkemli bir Disney+ sezon finali izliyormuş hissi uyandırıyor. Yine de filmin hakkını teslim etmek gereken en büyük unsur, bu iki karakter arasındaki duygusal bağın beyaz perdede kaybolup gitmemiş olması. Dizide Grogu daha çok korunmaya muhtaç, sevimli bir yük gibi sunulurken, bu filmde nihayet kendi ayakları üzerinde durabilen, kararlar alan ve Din Djarin ile gerçek bir takım arkadaşına dönüşen bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle de filmin ortalarında, aksiyona mola verilen uzun bir sekansta bu özelliği yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Luke Skywalker’dan aldığı eğitimlerin ve Din’in yanında geçirdiği yılların meyvelerini topladığını görmek, karakterin gelişimini izleyen hayranlar için oldukça tatmin edici. İkilinin arasındaki o sessiz ama derin ebeveyn-çocuk ilişkisi, filmin dramatik yükünü neredeyse tek başına sırtlıyor.
Görsel ve işitsel açıdan ise mütevazı bir film var karşımızda. Tabii ki yüksek profilli bir film açısından mütevazı. Jon Favreau, uzay savaşlarını, Blade Runner’a göz kırpan siberpunk esintili yeraltı şehirlerini ve egzotik gezegen bataklıklarını tasarlarken sinema perdesinin tüm imkanlarını sonuna kadar kullanmış ama bir Star Wars filmi ihtişamında da değil. Diziye göre ise birkaç gömlek daha yukarıda. Yani hem sinema izleyicileri düşünülmüş, hem de diziden dolayı hayranlık besleyenler es geçilmemiş ve denge kurulmuş. Ludwig Göransson’un o meşhur western tınılı temaları izleyicide gerçek bir epik macera hissi uyandırmayı da başarıyor. Aksiyon sahnelerinin ritmi oldukça dengeli ama bazı sahneler biraz fazla uzatılmış hissi de vermiyor değil. Filmin en yaralayıcı özelliği ise hikaye anlatımındaki steril tavır ve derinlik yoksunluğu. Karşımızda galaksinin kaderini kökten değiştiren, politik entrikalarla bezeli veya karakterlerin ruhsal dünyasında derin yaralar açan bir senaryo yok. Yapım, çizgilerin dışına çıkmaktan, Star Wars evrenine radikal yenilikler getirmekten çekiniyor. Güvenli bölgede kalmayı tercih eden senaryo, adeta bir hayran tatmin etme seansı gibi işliyor. Bu durum, filmin sinematik vizyonunu ne yazık ki biraz daraltıyor ve onu vizyoner bir başyapıt olmaktan uzaklaştırıp, "eğlenceli bir gişe filmi" seviyesine çekiyor. Hatta bu konuda filmin neredeyse tam yarısında bölümler arası boşluk hissi alıyoruz. Filmin ilk yarısı ana çatıyı oluşturan “görev” aksiyonu üzerinden ilerliyor ve bittiği yerde neredeyse ara oluyor. Aradan sonraki bölümde ise görevin yansımalarını görüyoruz. Adeta birbirini takip eden ve kaldığı yerden devam etme mantığıyla ilerleyen iki dizi bölümü izlemiş gibi oluyoruz. Sanki Mandalorian 4. sezon varmış da ilk iki bölümün süresini biraz artırıp sinemada yayınlamışlar gibi. Bu da filme en büyük darbeyi vuran unsur oluyor.
Sonuç olarak, "Star Wars: Mandalorian ve Grogu", serinin en büyük sinematik adımı ya da bir başyapıt değil ama uzun süredir beyaz perdede büyük bir macera arayan hayranlar için yeteri kadar keyifli, temiz ve saf bir eğlence sunuyor. Dizinin o samimi ruhunu kaybetmeden, büyük ekranın büyüleyici görselliğiyle birleştiren yapım, beklentilerini çok yüksek tutmayan izleyicileri fazlasıyla memnun edecektir. Galaksinin en tatlı ikilisini devasa bir perdede yan yana dövüşürken görmek, sinema salonundan yüzünüzde bir tebessümle ayrılmanız için yeterli bir sebep sunuyor. Belki radikal bir sinema devrimi değil ama yeni bir Star Wars filmi gelene kadar da oyalamaya yeter.
“Güç sizinle olsun.”