Hesabım
    Kutu Cüceleri: Yaratıklar Aramızda
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    4,0
    Çok İyi
    Kutu Cüceleri: Yaratıklar Aramızda

    Zamansız bir dönem animasyonu...

    Yazar: Hilal Çetinder

    Peynir ve mevkii düşkünü İngiliz ortaçağ kasabasının (Cheesebridge) çocuk yiyen canavarlarla dertteyse başı, aşırıcı/dönüştürücü kutu cücesi mekanik atıkları toplayarak yer altında sürdürür yaşamını...

    Yerin altında ve üstünde yaşananları masalsı bir dille özetlememiz gerekseydi şayet, bu satırlar yeterli olabilirdi belki. Ancak ‘Kutu Cüceleri: Yaratıklar Aramızda (The Boxtrolls)’, öylesine kirli bir dünyaya sahip ki, basit gibi görünen hikayesinin eni konu entrikalı, politik bir dönem filmi karanlığında olması olağan... Kasabanın seçkinleri beyaz şapkalılarla bir topluluğu yok etmeye kararlı kırmızı şapkalar çetesi arasındaki ‘önemli’ meselelerin, ezilmişliğin, görünüşe göre yaftalamanın, ebeveynlik ve aile gibi kavramların merkezindeki  (minyonlar gibi tuhaf sesli) kutu giyen ürkek cüceler haklı: Evet, yaratıklar aramızda!

    Daha az ayrıcalıklı olanın ‘elitler sofrası’na ulaşmak adına sınır tanımazlığı, ayrıcalıklı olanın umursamazlığı ve şehir efsanelerine inanan kasabalının aymazlığıyla kaplı atmosferde, kara mizaha teslim edilen karakterlerin eğlenceden yoksun anlatıldığını da düşünmeyin. Yaratıcılıkta sınır tanımayan ekibin el emeği göz nuruyla kurdukları bu hiyerarşik şehrin, sınıf ayrımına ve zulme karşı özgürlük ve direniş yolunda birleşen, biri -ihmalkar- anne babasından dertli diğeri yetim, iki çocuğu ve doğası gereği mutlu sonu var ne de olsa... Türkçe dublajla gösterime girecek filmin tadına doyulmayan İngiliz aksanlı orijinal seslendirmesindeyse (kırmızı şapkalı Snatcher’ın hoşuna gitmesi dileğiyle) ‘Sör’ Ben Kingsley, Jared Harris, Toni Collette, Nick Frost ve Elle Fanning gibi isimler yer alıyor.

    Dünya, edebiyat ve sinema tarihinde örneklerine rastlayabileceğiniz karakterleriyle zamansız bir dönem animasyonu olan ‘Kutu Cüceleri: Yaratıklar Aramızda’, İngiliz çocuk kitapları yazarı Alan Snow’un fantezi macera kitap serisi ‘Here Be Monsters’ kaynaklı. Alternatif bir hayal dünyası keşfeden Coraline (Koralin ve Gizli Dünya - 2009) ile canlılarla ölüler arasında kalmış Norman’ın (ParaNorman - 2012) yaratıcısı LAIKA, yeni üyesi yetim Eggs’in hikayesini göz alıcı bir tasarımla anlatıyor, 3D, stop motion ve bilgisayar üretimini ustalıkla birleştiriyor. Nasıl emek-yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu anımsatan (kapanış jeneriğinde yer alan) kısa bölümle de kaçırılmayacak bir bonus veriyor!

    Twitter.com/hilalcetinder

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top