"Azmin Elinden Acme Bile Kurtulamaz!"
Yazar: Onur ÇakmakCoyote Acme’ye Karşı, ilk bakışta Türkiye’de genelde romantik komediler için kullanılan “çerezlik film” tabirini akla getiriyor. Coyote, Road Runner ve Bugs Bunny gibi kült çizgi kahramanlarla büyümüş Y kuşağı için gayet eğlenceli bir seyirlik. Dünya genelindeki durumu da filmin ciddi ilgiyle karşılaşacağına işaret etmişti. İlk fragman, yayınlandıktan sonraki ilk 24 saat içinde internette 25 milyon kez izlendi.
Ketchup Entertainment
Coyote Acme’ye Karşı, Ian Frazier’ın 1990 yılında The New Yorker dergisinde yayımlanan “Coyote vs. Acme” başlıklı makalesine dayanıyor. Bu makale de Looney Tunes serisinden öğeler içeriyor. Film, kendisine defalarca kusurlu ürünler satan Acme Corporation’a dava açmak isteyen Wile E. Coyote’nin bir reklam panosu avukatını tutmasını konu alıyor. Coyote’nin “beceriksiz” avukatı Kevin’i Will Forte oynarken, Acme’nin zorba hukukçusu rolünde ise John Cena var. Forte’nin canlandırdığı Kevin’in yardımcısı Paige Avery’ye ise Lana Condor hayat vermiş. “Coyote Takımı” diyebileceğimiz çekirdek ekibe film boyunca Acme mağduru diğer Looney Tunes karakterleri de ekleniyor. Sevenleri özellikle Bugs Bunny, Elmer Fudd ve Daffy Duck’ı görmekten mutlu olacaklar.
Gelelim Coyote’ye... Chuck Jones tarafından 1948 yılında yaratılan Wile E. Coyote, ilk kez 1949 yapımı “Fast and Furry-ous” filminde Road Runner ile birlikte görüldü. Nesiller boyunca azmiyle kendisine ciddi bir hayran kitlesi oluşturduğunu düşünüyorum. Hatta belki etkisi altına girenlerden biri Samuel Beckett bile olabilir... Şaka bir yana, Road Runner’ın peşine yazıldığı yollarda türlü ürünlerini kullandığı, daimi müşterisi olduğu Acme şirketinin en önemli marka yüzü olsa da başına gelen felaketlerle “slapstick” türüne adını altın harflerle yazdırmış bir kahraman o!
Biraz önce görünürlük demişken, bu düello gibi olmayan düellonun diğer tarafındaki isim, mutlak galip Road Runner’ın ise hikayede az, öz ve elbette şimşek gibi hızlı bir yeri var! Hatta bu delişmen kuş bir ara Bay Coyote’ye öyle bir ters köşe yapıyor ki ekrana mendil uzatılsa yeridir, söylemesi...
Film başlangıçta bir bilgisayar grafiği (CG) ve canlı çekim karışımı olacakken, söylentilere göre Acme’nin CEO’su rolünü de Steve Carell üstlenecekti. Mevcut haliyle canlı çekim ve animasyon kullanılarak ortaya çıkarılan ve sadece Coyote’yi merkeze alan ilk yapım özelliğini de taşıyor. Film, yirmilerinde Sam Raimi’nin Spider-Man’inin setinde asistanlık yapan, sonra müzik videolarına yönelen yönetmen Dave Green’in kariyerinde şu ana kadarki en çarpıcı imzası gibi görünüyor.
Filmin başına gelenler ise senaryosundaki Acme ürünleri kadar talihsizliklerle dolu. 9 Kasım 2023’te, Warner Bros. Motion Picture Group sözcüsü, çekimler tamamlandıktan sonra filmin rafa kaldırıldığını şöyle duyurdu: “‘Coyote vs. Acme’ projesini devam ettirmeme yönünde zor bir karar aldık. Film yapımcılarına, oyunculara ve ekibe büyük saygı duyuyoruz ve filme yaptıkları katkılar için minnettarız.” Yönetmen Dave Green, Twitter’da bu karara dair üzüntüsünü paylaştı. Daha sonra oyuncular ve ekibe, Batgirl’de olduğu gibi bir “funeral screening” izni verildi. Ekibin iptal edien projelerini gördükleri bu gösterim ve filmin yolculuğu, buraya kadar Coyote’nin serüvenine paralel seyretmiş.
Ancak bundan dört gün sonra, 13 Kasım 2023’te, Warner Bros.’un kararını geri aldığı ve filmin diğer dağıtımcılara gönderilmesine izin verildiği bildirildi. Mart 2025’te ise dünya çapındaki dağıtım hakları Ketchup Entertainment tarafından satın alındı. Böylece bir dönem neredeyse Acme’nin kurbanlarından biri haline gelen film, sonunda beyaz perdeye ulaşmayı başarmış.
Bu aksaklıklarla dolu yolculuğun ardından son ürünü beyaz perdede görmek, ister istemez ayrı bir memnuniyet hissi de yaratıyor. Coyote, Road Runner ve Looney Tunes evrenindeki tüm diğer karakterleri bilenler için tanıdık, yeni nesil içinse eğlenceli bir seyirlik vaat ediyor. Sonuç olarak da meraklılarını keyifli geçecek bir 103 dakika bekliyor.