Hesabım
    Toronto Film Festivali’nden En İddialı 20 Aktris Performansı!

    Toronto Film Festivali'ni takip eden sinema yazarı Selin Gürel, festivalin en iddialı 20 kadın oyuncu performansını beyazperde.com için seçti!

    Reese Witherspoon Film: Wild Karakter: Cheryl Strayed

    Önemli not: Reese Witherspoon’un kendini yollara vurduğu Wild’da en büyük sırrı, abartıdan kaçınıp, böyle bir fırsatı sömürmemeyi seçme olgunluğunu göstermesi. Wild’ı tek kişilik bir gösteriye dönüştürmeyen Witherspoon, neredeyse her sahnede görünmesine rağmen, dengesini korumayı başarıyor. Muhtemel Oscar adaylığı kapıda.

    Türkiye vizyon tarihi:6 Şubat

    Jennifer Aniston Film: Cake

    Karakter: Claire Simmons

    Önemli not: Jennifer Aniston, Cake’teki rolünü hayallerinin rolü olarak tanımlıyor. Doğrusu onunkisi gibi bir kariyerde, kimse ondan böyle iddialı bir “performans filmi” beklemiyordu. Bu, kronik bir ağrı yüzünden sürekli acı çeken bir karakteri canlandıran Aniston’ı ciddiye alacağınız film olacak.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Marion Cotillard

    Film: Deux jours, une nuit

    Karakter: Sandra

    Önemli not: Normalde tanınmış oyuncularla çalışmamayı tercih eden Dardenne Kardeşler’in, Deux jours, une nuit’nin başrolünü neden Marion Cotillard’a verdiklerini, filmi izleyince anlıyorsunuz. Depresyondan yeni çıkmış, kırılgan Sandra, ancak Cotillard gibi profesyonel bir oyuncunun suretinde bu kadar etkileyici olabilirdi. Cotillard’ın bu rolle Cannes’da ödül almaması, gerçekten şaşırtıcı.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil. Vizyondan önce Altın Koza ve Filmekimi’nde.

    Jessica Chastain

    Film: Miss Julie

    Karakter: Miss Julie

    Önemli not: Liv Ullmann’ın yönetmenliğindeki Miss Julie’de filme adını veren karakteri canlandıran Jessica Chastain’in film boyunca geçirdiği dönüşüm, şaşkınlık verici. Hiç şüphe yok ki, Miss Julie onun kariyerindeki en zor rol. Ama Chastain zaten zoru seviyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Alba Rohrwacher

    Film: Hungry Hearts

    Karakter: Mina

    Önemli not: Bu rolle, Venedik Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Alba Rohrwacher’ın adını bilmiyorduk, ama kim olduğunu biliyorduk. Hungry Hearts, adını da ezberleyeceğimiz film olacak.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Felicity Jones

    Film: The Theory of Everything

    Karakter: Jane Hawking

    Önemli not: The Theory of Everything, Jane Hawking’in anı kitabından uyarlandığı için, Felicity Jones’un canlandırdığı Jane’in, sıradan bir “dehanın karısı” karakteri olmadığını vurgulamak gerek. Felicity Jones da sıradan bir oyuncu değil. Performansı öyle güçlü ki, makyajla bile yaşlandırılamaması çok da umurunuzda olmuyor.

    Türkiye vizyon tarihi: 27 Şubat

    Julianne Moore Film: Still Alice Karakter: Alice Howland

    Önemli not: Görünüşe bakılırsa, şimdiye dek dört kez Oscar’a aday olan ancak bir türlü ödüle kavuşamayan Julianne Moore’a Oscar kazandıracak film, erken yaşta Alzheimer’a yakalanan bir profesörü canlandırdığı Still Alice olacak. Moore, Still Alice’te nefes kesici.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Julianne Moore

    Film: Maps to the Stars

    Karakter: Havana Segrand

    Önemli not: Julianne Moore, Cannes’da beklenmedik şekilde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandığı bu rolle, elini kuvvetlendiriyor. Filmle ilgili fikriniz ne olursa olsun, Moore’un performansını görmezden gelmeniz imkansız.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil. Vizyondan önce Filmekimi’nde.

    Laura Dern

    Film: Wild

    Karakter: Bobbi

    Önemli not: Artık “anne” rollerinde karşımıza çıkan Laura Dern’ün, kendine hayran bırakmak için başrole ihtiyacı olmadığını çok iyi biliyoruz. Wild’da Reese Witherspoon’un, 99 Homes’ta Andrew Garfield’ın annesi olarak karşımıza çıkan Dern, her iki rolde de çok başarılı. Wild’daki karakterinin daha iyi yazılmış olması nedeniyle, o cenahtan bir Oscar adaylığı kesin görünüyor.

    Türkiye vizyon tarihi: 6 Şubat

    Greta Gerwig

    Film: The Humbling

    Karakter: Pegeen Mike Stapleford

    Önemli not: The Humbling’in değişen, dönüşen tek karakterini canlandırdığı için göründüğü sahnelerde tüm dikkati üzerine toplayan Greta Gerwig, bu ilgiden memnun vaziyette, adeta şov yapıyor. Onun yaşında, Al Pacino’nun sevgilisini oynayıp da Pacino’nunkinden bağımsız bir performans sergilemek kolay olmasa gerek.

    Türkiye vizyon tarihi: 21 Kasım

    Julia Sarah Stone Film: Wet Bum

    Karakter: Sam

    Önemli not: Listedeki en genç isim olan Julia Sarah Stone’un adını yakında sıklıkla duyacaksınız. Stone’un bir büyüme hikayesi anlatan Wet Bum’daki başarısı kimseyi şaşırtmadı. Toronto Film Festivali’nin her yıl seçtiği dört “Genç Yetenek” arasında, bu yıl Stone da var. Genç oyuncunun sıradaki projesinin bir Wim Wenders filmi olduğunu hatırlatalım.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Nina Hoss

    Film: Phoenix

    Karakter: Nelly Lenz

    Önemli not: Christian Petzold-Nina Hoss işbirliğinin en iyi örneklerinden biri olan Phoenix’te müthiş Nina Hoss, toplama kampından sağ çıktıktan sonra kocasını aramaya başlayan bir kadını canlandırıyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Samantha Morton

    Film: Miss Julie

    Karakter: Kathleen

    Önemli not: Miss Julie’nin başrollerinde Jessica Chastain ve Colin Farrell döktürürken, yan roldeki Samantha Morton da boş durmuyor. Morton için, normalde çok daha yüzeysel bir karakter olan Kathleen’i derinleştiren yönetmen Liv Ullmann, bu çabasının karşılığını alıyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Dorothy Atkinson

    Film: Mr Turner

    Karakter: Hannah Danby

    Önemli not: Mr Turner, Timothy Spall’un gösterisi olsa da, bir Mike Leigh filmi güçlü kadın karakterler olmadan düşünülemez. Mr Turner’ı izlerken, Spall’dan gözünü alabilirseniz, Hannah Danby’yi canlandıran Dorothy Atkinson’a da hak ettiği ilgiyi göstermelisiniz.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil. Vizyondan önce Filmekimi’nde.

    Juliette Binoche

    Film: Clouds of Sils Maria

    Karakter: Maria Enders

    Önemli not: Genç yaşta oynayıp büyük başarı kazandığı rolün, yıllar sonra yaşlı versiyonunu oynaması istenen deneyimli aktris rolünde Juliette Binoche, damağınızda Certified Copy’dekine benzer bir tat bırakacak.

    Türkiye vizyon tarihi: 19 Aralık

    Kristen Stewart

    Film: Clouds of Sils Maria

    Karakter: Valentine

    Önemli not: Clouds of Sils Maria’da Maria Enders’in asistanı Valentine’ı canlandıran Kristen Stewart, kariyerinin en iyi performansını sunuyor. Twilight serisini unutturmak için harika bir fırsat. Ayrıca Still Alice’te de son derece akılda kalıcı olduğunu ekleyelim.

    Türkiye vizyon tarihi: 19 Aralık

    Brit Marling

    Film: The Keeping Room

    Karakter: Augusta

    Önemli not: Bağımsız Amerikan sinemasının en parlak isimlerinden biri olan Brit Marling, The Keeping Room’da İç Savaş döneminde evlerini askerlerden korumaya çalışan üç kadından birini canlandırıyor. Marling, bu rolle yükselişini sürdürüyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Jennifer Connelly Film: Shelter

    Karakter: Hannah

    Önemli not: Oyuncu Paul Bettany, ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu Shelter’da başrolü karısı Jennifer Connelly’ye veriyor. Ancak bunun kolay bir görev olduğunu sanmayın. Filmde bir evsizi canlandıran Connelly, karakterin gerektirdiği bütün zorluklara göğüs geriyor.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    Anna Kendrick

    Film: The Last Five Years

    Karakter: Cathy Hyatt

    Önemli not: The Last Five Years, bir ilişkinin beş yılını baştan sona şarkılarla anlatıyor. Yeni deneyimler kazanmayı seven Anna Kendrick’in performansı, filmin en iyi tarafı. Çünkü kısa süre sonra filmden geriye kalan sadece o olacak.

    Türkiye vizyon tarihi: 6 Mart

    Anaïs Demoustier

    Film: Bird People

    Karakter: Audrey Camuzet

    Önemli not: Kariyerine henüz 13 yaşındayken bir Michael Haneke filmiyle başlayan Anaïs Demoustier’nin hızına yetişmek mümkün değil. François Ozon’un son filmi Une nouvelle amie’de de çok başarılı, ama önce Cannes’da sonra Toronto’da gösterilen diğer filmi Bird People’daki performansı favorimiz.

    Türkiye vizyon tarihi: Belli değil

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top