Hesabım
    Yakın Plan: Benedict Cumberbatch

    Benedict Cumberbatch'in 48. yaş günü şerefine kariyerinin öne çıkan yapımlarını hatırlıyoruz!

    .

    Ekranların fenomen Sherlock Holmes'u, Marvel Sinematik Evreni'nin favori süper kahramanlarından biri ve çağının en etkili aktörlerinden olan ünlü İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch bugün 48. yaşına bastı. 

    19 Temmuz 1976 Londra doğumlu oyuncu kendisi gibi oyuncu olan Timothy Carlton ve Wanda Ventham'ın oğlu. Harrow School gibi son derece prestijli bir yatılı okulda öğrenim gören Cumberbatch okulun ardından 1 yıl boyunca Hindistan’daki bir Budist tapınağında gönüllü İngilizce öğretmenliği yaptı. Daha sonra Manchester Üniversitesi drama bölümünü bitirdi. London Academy of Music and Dramatic Art’ta yüksek öğrenimini sürdürdü.

    2015'te "The Imitation Game" ile 2022'de ise "The Power of the Dog" filmindeki performansı ile En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ına aday gösterilen oyuncu, televizyon rolleriyle BAFTA ve Emmy ödülleri kazanırken, dört kez de Altın Küre adayı oldu.

    2014 yılında, Time dergisi tarafından "Dünyanın En Etkili 100 Kişisi"nden biri seçilen Cumberbatch, Haziran 2015'te II. Elizabeth tarafından sahne sanatları ve hayır kurumlarına yaptığı büyük katkılar sebebiyle Britanya İmparatorluk Nişanı'na layık görüldü.

    İşte Benedict Cumberbatch'in başarılı kariyerinde öne çıkan yapımlar...

    Sherlock (2010-2017)

    BBC

    Sherlock - Sherlock Holmes

    Arthur Conan Doyle'un ünlü dedektifine yıllar boyunca sayısız oyuncu hayat verdi ancak çok azı, Benedict Cumberbatch'in bu modern uyarlamadaki Sherlock Holmes performansı kadar kalıcı olmayı başardı. Cumberbatch, Mark Gatiss ve Steven Moffatt'ın uyarlaması sayesinde uluslararası olarak büyük bir tanınırlık elde ederken, 2014 yılında Emmy Ödülü'nü de kazandı. Dizi hâlâ aktörün en etkili ve beğenilen projelerinden biri olarak kabul görüyor.

    Van Gogh: Painted With Words (2010)

    BBC

    Van Gogh: Painted With Words (2010) - Van Gogh

    Van Gogh'un erkek kardeşine yazdığı mektuplardan yararlanan belgeselde, Cumberbatch dehanın hem çekiciliğini hem de bedelini etkileyici biçimde ortaya koydu. Bu, Cumberbatch'i kariyeri boyunca büyülemeye devam edecek bir tema olarak da öne çıkıyor...

    12 Years a Slave (2013)

    .

    12 Yıllık Esaret - William Ford

    Steve McQueen'in Oscar'lı filmi gerçek olaylara dayanıyor ve Solomon Northup'un köle olarak satıldığı zorlu yolculuğunu konu alıyor. Cumberbatch, Northup'ı satın alan William Ford rolünde, inanılmaz yetenekli oyuncu kadrosuyla birlikte beğenilen bir performans ortaya koyuyor.

    The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

    .

    Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları (2013)

    Peter Jackson'ın Orta Dünya'ya geri döndüğü Hobbit üçlemesinde Cumberbatch, kariyerinin en tuhaf rolünü, Smaug adında devasa ve şeytani ejderhayı oynadı. Ona yalnızca sesini değil, motion capture teknolojisiyle beden hareketlerini ve mimiklerini de veren Cumberbatch'in kamera arkasındaki etkileyici görüntüleri ne kadar başarılı bir oyuncu olduğunun altını çiziyor.

    Star Trek Into Darkness (2013)

    Paramount Pictures

    Star Trek: Bilinmeze Doğru - Khan Noonien Singh

    Cumberbatch, modern Star Trek üçlemesinin ikinci filminde, genetiği değiştirilmiş süper insan Khan rolünde ürpertici bir kötü adam portresi çiziyor ve eski bir Star Trek kötü adamı olan Khan'ı başarıyla diriltiyor.

    The Fifth Estate (2013)

    .

    Wikileaks: Beşinci Kuvvet - Julian Assange

    Cumberbatch'in WikiLeaks'in tartışmalı kurucusu Julian Assange'a hayat verdiği film karışık değerlendirmeler alsa da aktörün performansı ışığında, yakın siyasi tarihin en bölücü kişiliklerinden birine ilginç bir bakış sunuyor.

    The Imitation Game (2014)

    .

    The Imitation Game: Enigma - Alan Turing

    Gerçek tarihsel olaylara dayanan filmde Cumberbatch, Turing makinesinin yaratıcısı ve bilgisayar ve algoritma çalışmalarına yaptığı katkılarla yapay zeka gibi teknolojilerin temelini oluşturan Alan Turing'i canlandırıyor. Başarılı performansı aktöre kariyerindeki ilk Oscar adaylığını getirdi.

    Doctor Strange (2016)

    Marvel Studios

    Doctor Strange - Doctor Stephen Strange

    Cumberbatch, Marvel Sinematik Evreni'ne 2016'da adım attı ve kendini beğenmiş bir cerrah olan, bir kazayla tüm yeteneğini kaybedip çaresizleşen ve daha sonra Katmandu'da aldığı mistik bir eğitimle bir kahramana dönüşen karakterin tüm evrelerini muazzam bir başarıyla canlandırdı.

    Patrick Melrose (2018)

    .

    Patrick Melrose - Patrick Melrose

    Cumberbatch, Edward St. Aubyn'in roman serisinin beş bölümlük uyarlamasının yapımcılığını ve başrolünü üstlendi; bu, ona En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Mini Dizi dallarında BAFTA Ödülleri ve Emmy adaylığı kazandırdı. Cumberbatch, mücadele eden bir bağımlı olan Patrick'in karmaşıklığını katman katman ortaya çıkarırken, zorlu bir rolde adeta bir güç gösterisi sergiliyor.

    Avengers: Infinity War (2018)

    .

    Avengers: Sonsuzluk Savaşı - Doctor Strange

    Marvel Sinematik Evreni'nin on yıla yayılan Infinity Saga evresini sonlandıran film, sayısız kahramanı bir araya getirse de Doctor Strange, Thanos'a karşı verilen mücadelede merkezi bir rol üstlenerek öne çıkıyor. Stephen Strange, kahraman arkadaşlarına sonunda dünyayı kurtarabilecek bir rotaya doğru rehberlik ederken, Cumberbatch rolü mükemmel bir şekilde oynuyor.

    Doctor Strange Cumberbatch'in her zamanki gibi harika performansıyla "Avengers: Endgame", "Spider-Man: No Way Home" ve ikinci solo filmi "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" ile geri döndü. Aktör yakın zamanda, yaklaşan "Avengers 5" filminde de yer alacağını açıkladı.

    1917 (2019)

    .

    1917 - Colonel Mackenzie

    Cumberbatch, Sam Mendes'in ödüllü savaş filminde bir yan karakter olarak yer alsa da hem askerleri için korkan, hem de sadık ve ülkesine bağlı, harekete geçmeye hazır bir Albay'ı canlandırdığı sahneler son derece etkileyici.

    The Courier (2020)

    .

    The Courier / Kurye - Greville Wynne

    Gerçek bir hikayeye dayanan film, CIA tarafından kendileri ile Moskova'daki bir Sovyet muhbir arasında kurye olarak görev yapmak üzere işe alınan bir iş adamını konu alıyor. Cumberbatch olağanüstü performansıyla pek çok tarihi yapımda hassasiyet, incelik ve güçlü karakterler gerektiren başrollerin neden sıklıkla kendisine emanet edildiğini anlamayı kolaylaştırıyor.

    The Power Of The Dog (2021)

    .

    The Power Of The Dog - Phil Burbank

    Jane Campion imzalı film Cumberbatch'e BAFTA ve Altın Küre adaylığının yanı sıra kariyerinin ikinci Oscar adaylığını ve uluslararası festival ve ödül çevrelerinden onlarca ödül getirdi.

    The Electrical Life of Louis Wain (2021)

    .

    Louis Wain'in Renkli Dünyası - Louis Wain

    Cumberbatch'in kariyerinde çok sayıda gerçek hayattaki karakter var, ancak hiçbiri ünlü İngiliz ressam Louis Wain kadar eksantrik değil. 1860- 1939 yılları arasında yaşayan Louis Wain, çizdiği kedi resimleriyle ve psikolojik durumu kötüye gittikçe bu resimlerin tuhaflaşmasıyla tanınıyor.

    The Wonderful Story of Henry Sugar (2023)

    Netflix

    Şeker Henry'nin İnanılmaz Öyküsü - Henry Sugar

    Wes Anderson'a ilk Oscar'ını getiren Roald Dahl uyarlamasında Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel ve Ben Kingsley ile birlikte rol aldı. Film Anderson'ın Netflix için çektiği dört kısa filmden oluşan Dahl koleksiyonun bir parçası (Kuğu, Fare Avcısı, Zehir) ve Cumberbatch "Zehir" adlı 17 dakikalık filmde de rol alıyor.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top