Hesabım
    !f İstanbul Direktörü Arya Su Altıoklar ile Festival Üzerine

    !f İstanbul, bir yıllık aranın ardından Eylül ayında geri dönmeye hazırlanıyor. Festivalin yeni direktörü Arya Su Altıoklar, sorularımızı yanıtladı.

    !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, bir yıllık aranın ardından geri dönüyor. 13-22 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşecek olan festivale dair merak edilenleri, festivalin yeni direktörü Arya Su Altıoklar yanıtladı.

    • Bir senelik aranın ardından !f İstanbul geri dönüyor, ancak bizi ne gibi yenilikler bekliyor merak ediyoruz elbette. Öncelikle festivaldeki yeniliklerden biraz konuşalım.

    Evet, !f İstanbul bu sene Eylül ayında devam edecek. Biz de tüm festival ekibi olarak çok heyecanlıyız. 17 yıldır ilmek ilmek işlenen !f ruhunu bu yıl da tüm paydaşları ve takipçileriyle birlikte hissetmeye devam edeceğiz.

    Bu yıl ilk defa gerçekleşecek olan seçkiler !f Çocuk, !f Jenerasyon, !f Efsaneler ve !f Deneysel. !f Efsaneler ile her sene, Ulusal sinemanın farklı dönemlerinde günümüz sinemasına da yön veren filmleri izleyeceğiz. Bu sene Efsaneler seçkisinde 90’lardan yapıtaşı olmuş filmleri izleyeceğiz. Alışılmışın dışında biçimlerde üretilen ve denemekten çekinmeyen filmler ile son dönemde üretimi artan interaktif filmler Deneysel seçkisinde programlanacak. !f X ise bu sene ilki gerçekleştirilecek üretim ve paylaşım platformu.

    • Bu yıl !f'te bir ilk var, ilk kez bir Ulusal Yarışma seçkisi de olacak. Buna nasıl karar verildi?

    !f İstanbul’un doğduğu coğrafyanın dertleriyle ve bu dertler hakkındaki alternatif seslerle her zaman sıkı bir bağı oldu. Bu bağı biraz daha güçlendirmek ve ulusal sinemamıza katkı sağlayabilmek için Ulusal Yarışma’yı festival bünyesine ekledik. Böylece sinemacılara anlatılacak öykülerini, denenmeyi bekleyen yeni anlatı biçimlerini izleyiciyle buluşturacakları yeni bir platform sunacağız. Bu birlikteliğin sürekliliğinin sağlanmasına katkı sağlamak için de “En İyi Film”e 100.000 TL ödül vereceğiz.

    • Bu yıl gençler ve çocuklar da festivalin hedef kitlesinde. !f Kids ve !f Generation'dan biraz bahseder misiniz?

    !f Çocuk ve !f Jenerasyon seçkileri ile hedefimiz bağımsız sinemayı genç izleyici kitlesiyle buluşturmak. Küçük yaşlardan itibaren sinema ile kurulan bağın, farklı bakış açıları aracılığıyla yeni dünyalarla tanışmanın çok kıymetli ve sinemanın geleceği için önemli bir değer olduğunu düşünüyoruz. İnanıyoruz ki !f Çocuk ve !f Jenerasyon ile gelecek nesli bağımsız sinemayla buluşturmak izleyici gelişimine katkıda bulunacak.

    • Bir de sinema profesyonellerini buluşturan !f X var bu yıl. !f X'te neler olacak?

    !f X’i çemberin tamamlayıcı parçası olarak görüyoruz. Festivaller en temelde yeni filmlere, yeni film üreticilerine ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlardan hareketle bu yıl için !f X’i iki temel bileşenden oluşacak şekilde planladık. İlk olarak !f Okul’dan bahsetmek isterim. Yakın geleceğin meraklı ve yetenekli film profesyonelleri beş gün boyunca çeşitli atölyelere katılacaklar ve bu süreçte hem atölye eğitmenleriyle hem de birbirleriyle deneyim ve bilgi paylaşımda bulunacaklar. Bu atölyelerin sonunda onlara sağladığımız imkanlarla, kolektif bir çalışma disipliniyle filmlerinin açılış sahnelerini çekecekler. Pitching Keş!f’te ise var olan pitching platformlarından farklı olarak sadece ilk ya da ikinci filmlerini gerçekleştirecek yönetmenlerin filmlerini kabul ediyoruz. Burada yeni film üreticilerine alternatif bir alan yaratmayı önemsiyoruz. Ayrıca !f X kapsamında film profesyonelleri ve profesyonelleşmek isteyen herkese açık olan söyleşi ve paneller gerçekleştireceğiz.

    • Son başvuru tarihi 25 Haziran, şimdiye kadar gelen başvurular nasıl gidiyor?

     Ulusal ve uluslararası seçkiler için birçok başvuru aldık. Daha çok ve farklı bakış açısıyla bir araya gelebilmemiz için tüm seçkilere başvuruları bekliyoruz.

    • !f İstanbul'un geleceğine yönelik aklınızda ne gibi fikirler var?

     !f İstanbul her zaman için bir film festivalinin ötesinde bir yaşam platformu olarak konumlandı. Bu özelliğini güçlendirerek devam etmek istiyoruz. İlk olarak !f kare önümüzdeki yıl kaldığı yerden devam edecek. Önümüzdeki yıldan itibaren !f Çocuk bölümünü desteklemek üzere küçük yaştaki sinemaseverlerin yaşlarına uygun biçimde film üretimine dahil olabileceği !f Gelecek’i hayata geçirmeyi hedefliyoruz. !f Okul, katılımcılarının !f Mezunlar ismi altında doğal bir iletişim ağı içinde birbiriyle çalışabilecekleri bir alan yaratmak istiyoruz.

    • Eklemek istediğiniz bir konu var mı?

    Şu ana kadar bu yıl olan yeniliklerden bahsettik. Hali hazırda var olan ve !f’in karakterini oluşan seçkilerimiz olduğu gibi devam ediyor. Gelişmelerden !f severleri mahrum bırakmayacağız. Bu güzel röportaj için teşekkür ederiz.

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top