Hesabım
    MUBI, Ağustos Ayı Programını Açıkladı

    Yılmaz Güney filmleri, ağustos ayında MUBI'de!

    Günümüzde filmlerinden çok kamusal ve siyasi kimliğiyle gündeme gelen Yılmaz Güney, senarist ve yönetmen olarak, hem kendi sinemamızın hem de dünya sinemasının tarihinde yer etmiş bir isim. 1982’de Altın Palmiye’yi kucaklayan "Yol" öncesinde çekilen 6 altı film, Yılmaz Güney’in sinema tarihine bıraktığı mirasın temel taşlarını oluşturuyor. Güney’in Seyyit Han, Aç Kurtlar, Umut, Ağıt, Endişe ve Sürüfilmleri ağustos ayı programında  MUBI izleyicileri ile buluşuyor.

    Ağustos programında öne çıkan diğer filmler

    İÇİMDEKİ DENİZ, 2 Ağustos

    ​​Alejandro Amenábar, 2004

    Ötenazi hakkını savunan İspanyol Ramon Sampedro’nun yaşamından ilham alan bu duygusal yoğunluğu yüksek Alejandro Amenábar filmi, 2005 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar kazanmıştı. Javier Bardem’in hayat verdiği karakterle, insan zihninin ne denli geniş ufuklara açılabileceğini hatırlatan unutulmaz bir öykü.

    MADELINE MADELINE’İ OYNUYOR, 3 Ağustos

    ​​Josephine Decker, 2018

    Son yıllarda Amerikan sinemasından çıkan en özgün bağımsız yapımlardan biri. Yıldızı giderek parlayan yönetmen Josephine Decker, genç bir kadının iç dünyasına dalıp, hakikat ve performansın iç içe geçtiği, kimliğin kırılganlığının test edildiği, çağrışımlarla dolu bir dünya kuruyor. Başroldeki Helena Howard'a Miranda July ve Molly Parker eşlik ediyor.

    SİYAH BEYAZ, 4 Ağustos

    Ahmet Boyacıoğlu, 2010

    Türkiye’de pek çok festivalin perde arkasında çalışan Ahmet Boyacıoğlu’nun ilk uzun metrajı, Tuncel Kurtiz, Erkan Can, Şevval Sam, Nejat İşler, Derya Alabora gibi önemli isimlerden oluşan etkileyici bir kadroyu bir araya getiriyor. Çeyrek asırdır Ankara’da sanatçıların, gazetecilerin ve politikacıların uğrak yeri olan bir barın öyküsü.

    SIBYL, 7 Ağustos

    Justine Triet, 2019

    Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos ve Gaspard Ulliel gibi yıldızlardan oluşan bir kadroya sahip SIBYL, sinema ve psikanalizin kol kola girdiği, bilmeceyi andıran bir erotik gerilim. Genç Fransız yönetmen Justine Triet'nin kurmaca ve hakikat arasındaki çizgiyi bulandıran, sınıflandırılması zor filmi, 2019'da Cannes'da Altın Palmiye için yarışmıştı.

    SEVGİLİ, 8 Ağustos

    Jean-Jacques Annaud, 1992

    Marguerite Duras’nın romanından uyarlanan bu modern klasik, tüm zamanların en tutkulu ve cüretkâr aşk filmlerinden biri. 1920’lerin başında, Fransız sömürgesi altındaki Güneydoğu Asya’da geçen yasak aşk öyküsü, ikonik sahneleriyle, Jean-Jacques Annaud sinemasının zirvesini teşkil ediyor. Jane March ve Tony Ka Fa Leung’un uyumu unutulmaz cinsten.

    TURİST, 13 Ağustos

    Ruben Östlund, 2014

    İsveçli yönetmen Ruben Östlund’u dünya sinemasının yıldızlarından biri haline getiren TURİST, aile kavramına, erkeklik hallerine ve orta sınıf ahlakına bakışıyla sürekli yeniden gündeme gelen, tazeliğini koruyan bir öyküye sahip. Çıktığı yıl sayısız ödül kazanan, karanlık bir mizaha sahip bu provokatif film, modern klasikler arasına girmeye aday.

    ARAB BLUES, 14 Ağustos

    Manele Labidi, 2019

    PATERSON ve ELLY HAKKINDA gibi filmlerdeki performansıyla göz dolduran İranlı oyuncu Gülşifte Ferahani'nin başrolde olduğu TUNUS'TA BİR DİVAN, kültür çatışmasına dayalı bir komedi. Uzun yıllar Paris'te psikoterapi eğitimi gördükten sonra, memleketi Tunus'a dönen Selma'nın öyküsü, devrim sonrası Tunus'un absürd bir portresini çıkarıyor.

    SULARDAN KURTARILAN BOUDU, 18 Ağustos

    Jean Renoir, 1932

    Fransız sinemasının büyük ustası Jean Renoir’dan, 1930’lu yıllara damga vurmuş bir klasik. Seine Nehri’nde boğulmak üzereyken kurtarılan bir sokak serserisinin, burjuva bir ailenin dinamiklerini altını üstüne getirişini anlatan, anarşizan bir ruha sahip, hareketli bir güldürü.

    NEON ŞEYTAN, 22 Ağustos

    Nicolas Winding Refn, 2016

    PUSHER serisiyle tüm dünyaya ismini duyuran Danimarkalı Nicolas Winding Refn, perdede yarattığı benzersiz estetiği bu kez güzellik takıntılı çağımızı anlatmak için karşımıza çıkarıyor. Görsel oyunları ve Elle Fanning’in hipnotize edici performansıyla hafızalara kazınan, genç bedenleri sömüren moda endüstrisine karşı lafını sakınmayan bir gerilim.

    YANGIN YERİNDE ORKİDELER, 27 Ağustos

    Selin Şenköken, 2017

    Ressam, fotoğrafçı ve caz tutkunu Ali Arif Ersen, onu yatağa mahkûm eden, nadir görülen bir hastalığa yakalanır. Tiyatro yönetmenliği de yapan Selin Şenköken’in imzasını taşıyan belgesel, bu özgün kişiliğin hayatını aktarırken, Ali Arif Ersen'in zengin düş gücünü, dirençli duruşunu, yaşama duyduğu merak ve heyecanı perdeye yansıtıyor.

    DOGMAN, 28 Ağustos

    Matteo Garrone, 2018

    ​​GOMORRA gibi sert öyküleriyle İtalyan sinemasına taze bir soluk getiren Matteo Garrone, 1980'li yıllarda işlenmiş vahşice bir cinayeti temel alan filminde, yozlaşmış bir toplumun karanlık köşelerini perdeye yansıtıyor. Bol ödüllü DOGMAN'in dikkat çekici yanlarından biri de, buradaki rolüyle Cannes'da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Marcello Fonte.

    DOVLATOV, 31 Ağustos

    ​​Aleksey German Jr., 2018

    1970’li yıllarda Leningrad’da geçen öykü, yazar Sergey Dovlatov’un 6 gününü anlatırken, Sovyetlerinin de ruh halini aktarıyor. Yaşamı boyunca hak ettiği ilgiyi bulamayan, ancak ölümünün ardından saygı gören bir adamın varoluş mücadelesi, bir yazar biyografisi olmaktan çıkarak, dönemin siyasi ikliminde sanat ve edebiyatın konumu üzerine anlam kazanıyor.

     Programda ayrıca, Serhat Karaaslan'dan Üç Kısa Film Seçkisi, İnsan Olmak: Aki Kaurismäki'den İki Film Birden Seçkisi ve Olağan Patlamalar: Asghar Farhadi Filmleri Seçkisi yer alacak. 

    facebook Tweet
    Benzer Haberler
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top