Hesabım
    20. Altın Koza Film Festivali Başlıyor!

    Adana'nın en önemli kültür-sanat etkinliği olan 20. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali tüm ihtişamı ile bugün kapılarını açıyor!

    ALTIN KOZA BAŞLIYOR

    20.Altın Koza Film Festivali başlıyor. 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde toplam 215 film ve 450 gösterim sinemaseverleri bekleyecek. Düzenlenecek yarışmalar arasında ise Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması,Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması bulunacak. Çocuklar için Miyazaki filmlerinden oluşan bir seçki ve engelliler için de özel gösterimlerin mevcut olacağı etkinlik 16 Eylül akşamı açılışını yapacak.

    Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 20.Altın Koza Film Merkez Park Amfi Tiyatro’da yapılacak açılış töreninin sunuculuğunu ise Levent Özdilek gerçekleştirecek. Göksel’in eski Türk filmleri müziklerinden oluşan bir repertuvarla eşlik edeceği tören, A Haber’den canlı olarak yayınlanacak.

    BU YILIN ‘ONURLULARI’ ÇOLPAN İLHAN, İZZET GÜNAY DEMİR KARAHAN VE NECİP SARICI

    Festivalin geleneksel bölümlerinden Onur Ödülleri ise bu yıl ülkemiz sinemasında mühim bir yer tutmuş olan oyuncular Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Karahan ile yapımcı Necip Sarıcı’ya sunulacak. Onur Ödülleri Töreni, 19 Eylül Perşembe günü, saat 20.00’da Park Zirve’de gerçekleştirilecek. Gecede Şevval Sam sahne alacak.

    ALTIN KOZA’DA BÜYÜK ÇEKİŞME

    Festival kapsamında yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Mustafa Kemal Uzun’un Çanakkale Yolun Sonu, Atıl İnaç’ın Daire, Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş Sarıkamış 1915, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun Gözümün Nuru, Emre Yalgın’ın Hadi Baba Gene Yap, Aslı Özge’nin Hayat Boyu, Reha Erdem’in Jin, Deniz Akçay Katıksız’ın Köksüz, Semir Aslanyürek’in Lal, Uğur Yücel’in Soğuk, Biket İlhan’ın Yarım Kalan Mucize ve Mahmut Fazıl Coşkun’un Yozgaz Blues isimli eserleri yarışacak. Kazananların ödülleri,  21 Eylül Cumartesi gecesi, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak törende sahiplerine takdim edilecek..

    Yarışmanın, başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst’un yapacağı jürisinde,  yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken bulunurken, oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural da görev alan isimler arasında bulunacak.

    Yarışma kapsamında SİYAD (Sinema Yazarları Derneği)’ın vereceği SİYAD En İyi Film Ödülü’nü belirleyecek sinema yazarları Serdar Akbıyık, Yeşim Burul Seven ve Olkan Özyurt’dan oluşuyor.

    İsmail Güneş, Ezel Akay ve Handan Öztürk ise Yine Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön)’nin yarışma kapsamında ödülleri verecek isimler olacak.

    KISA FİLMCİLERİN BULUŞMA NOKTASI YİNE ALTIN KOZA OLACAK

    Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda, finale kalan 42 eser, kurmaca deneysel, belgesel ve canlandırma dallarında değerlendirilecek. Değerlendirmeyi yapacak isimler ise yönetmen Belma Baş, belgesel yönetmeni Göksel Gülensoy, animasyoncu Nermin Er, oyuncu Serkan Ercan ve yazar Yekta Kopan olacak.

    Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda ise, finale kalan 61 film, Bulgaristan’dan Zlatina Rousseva, Yunanistan’dan Patrice Vivancos, Belçika’dan  Eric Ledune, ve Sırbistan’dan  Miroljub Vučković ve Türkiye’den Sevin Okyay tarafından değerlendirilecek. Yarışma Akdenizli  kısa film yönetmenlerin filmlerinden oluşacak.

    ALTIN KOZA’DA TÜRKİYE İLK GÖSTERİMLERİ

    Festival dünyanın pek çok farklı etkinliğinden ödüllerle dönmüş olan çok sayıdaki yabancı filme de evsahipliği yapacak. Coen Kardeşler’in, Cannes’da yarışan ve Büyük Ödülü alan son filmi INSIDE LLEWYN DAVIS, festival kapsamında Türkiye’deki ilk gösterimini yapacak olan önemli filmlerden bir tanesi.

    Yine Türkiye’deki ilk gösterimleri yapılacak olan bazı filmler; Berlin Film Festivali’nde büyük beğeni toplayan ve En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen, Sebastián Lelio imzalı Gloria; Bu yılki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan filmler arasında yer alan, Amerikan bağımsız sinemasının önemli isimlerinden Jim Jarmush’un yönettiği  Only Lovers Left Alive); Bir Ayrılık adlı filmiyle büyük ses getiren Ashgar Farhadi’nin yönettiği, bu yıl Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan The Past (Le Passé); Cannes’da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen, Kore-Eda Hirakazu imzalı Like Father Like Son (Soshite Chichi ni Naru); filmleriyle ses getiren Meksikalı Amat Escalante’ye Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü getiren  HELİ; Arnaud Desplechin imzasını taşıyan, Cannes’da altın Palmiye için yarışmış olan Jimmy P. (Psychothérapie d'un Indien des Plaines; Karlovy Vary Film Festivali’nde büyük ödül Kristal Küre’yi alan Janos Szasz’ın yönettiği Macaristan yapımı NOT DEFTERİ (Le Grand Cahier); Tanınmış yönetmen Hany Abu-Assad’ın son filmi ÖMER (OMAR) ve Cannes’da Eleştirmenler Haftası İzleyici Ödülünü kazanan, Ritesh Batra’nın yönettiği  SEFERTASI (Dabba).

    GÖSTERİM PROGRAMI GÖZDOLDURUYOR

    Ülkemiz sinemasında son bir yılda seyirci ile buluşan ancak Adana’da gösterim fırsatı bulamamış yapımlardan oluşan Özel Gösterim ise, 215 film ve 450 gösterimden oluşacak. Bunlar arasında, 1969 senesinden itibaren festivalde çeşitli dallardan ödüller alan Altın Kozalılar’ın yanısıra, İskandinavya sinemasının seçkin örneklerini izleyiciyle bir araya getirecek olan Kuzey Işıkları, Brezilya’daki toplumsal çalkantıları yansıtmayı amaçlayan Karnaval Yok, Futbol Yok ve son bir yıllık süreçte dünya festivallerinde ses getirip, çeşitli ödüllerle dönen, bir düzineye yakın belgeselin gösterileceği Dünya Belgeselleri: Gerçeğin Çölü, bulunacak. Filmler ise, Cinemaximum, Arıplex, Avşar sinemaları ve Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’ndaki toplam 10 salonda göterilecek.

    ÇOCUKLAR İÇİN MİYAZAKİ

    Anime ve manga ustası Hayao Miyazaki’nin eserleri, Miyazaki Toplu Gösterisi başlıklı bir bölümle, çocuklar ile buluşacak. Program kapsamında yer alan filmler ise şu şekilde: Kırmızı Kanatlar (Porco Rosso), Rüzgarlı Vadi (Kaze no tani no Naushika) , Küçük Denizkızı Ponyo (Gake no ue no Ponyo), Yüreğinin Sesi (Mimi wo sumaseba), Sihirli Kedi (The Cat Returns).

    ENGELLİLER İÇİN ÖZEL FİLM GÖSTERİMLERİ

    Festival her yıl olduğu gibi engelliler için de özel film gösterimlerine sahne olacak. 16-20 Eylül tarihleri arasında, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, saat 13:00’da görme ve işitme engelliler için, altyazılı ve betimlemeli filmler gösterimde olacak.

    HABABAM SINIFI ALTIN KOZA’DA

    Altın Koza kapsamında açılacak olan dört bölümlük serginin ilk bölümü, Dolmuş dergisinde yayımlanan Hababam Sınıfı karikatürlerinden oluşacak. İkinci bölüm, 1965 yılında Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu tarafından sahneye konan Hababam Sınıfı müzikali fotoğrafları sunulacak. Ertem Eğilmez dönemi ile başlayacak üçüncü bölümde ise Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor isimli filmlerin fotoğraflarından oluşan bir seçki yer alacak. Dördüncü bölümde set fotoğrafları görülebilecek. Sergide ayrıca Münir Özkul, Ayşen Guruda, Adile Naşit ve Kemal Sunal'ın heykelleri görücüye sunulacak. Açılışı 18 Eylül Çarşamba günü saat 17.30’da, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde yapılacak sergi 30 Eylül’e kadar gezilebilecek.

    YEŞİLÇAM  DEVLET İLİŞKİLERİ GAZETE KÜPÜRLERİ SERGİSİ

    Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR) tarafından Sinema Genel Müdürlüğü katkısıyla gerçekleştirilen Yeşilçam  Devlet İlişkileri Gazete Küpürleri Sergisi gazeteci Coşkun Çokyiğit’in dijital arşivinden derlenerek, 16 Eylül tarihinde saat15.00'da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuayesi’nde açılacak.

    DÖRT YAPRAKLI YONCA AFİŞ SERGİSİ

    Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'in oynadığı filmlerin afişlerinden oluşan sergi festival haftası süresince Cinemaximum Real'da meraklıları için hazır olacak.

    ALTIN KOZA KISA FİLM ATÖLYESİ

    Her yıl büyük bir ilgiyle karşılanan kısa film atölyesi, bu yıl da katılımcılarını bekleyecek. Yönetmen ve senarist Işıl Özgentürk’ün koordinatörlüğünü yapacağı atölyede film eleştirisi, senaryo, görüntü yönetmenliği, bütçesiz prodüksiyon ile film çekimi - uygulama dersleri verilecek.

    16 – 21 Eylül tarihleri arasında, Seyhan Oteli – Anadolu Konferans Salonu’nda saat 11.00’da gerçekleştirilecek atölyeye, Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakülesi destek veriyor.

    Atölye programı ise şu şekilde:

    16 Eylül Pazartesi - Işıl Özgentürk / Yönetmenlik

    17 Eylül Salı – Aslı Selçuk / Sinema ve Anlatım

    18 Eylül Çarşamba – Ercan Kesal / Senaryo

    19 Eylül Perşembe – Barış Özbiçer / Görüntü Yönetmenliği

    20 Eylül Cuma - Miroljub Vučković / Bütçesiz Prodüksiyon

    21 Eylül Cumartesi – Işıl Özgentürk / Film Çekimi

    20. Altın Koza Film Festivali Programı

    16 Eylül Pazartesi

    Cinemaximum Salon

    12.15 Kuyu / The Well 106'

    15.00 Beş Vakit / Times and Winds 111’

    17.45 Yanlış Zamanda Yanlış Yerde / Wrong Time Wrong Place 80'

    20.30 Uzun ve Mutlu Bir Yaşam / A Long and Happy Life 77'

    Cinemaximum Salon 1

    11.45 Umut / Hope 100’

    14.00 Gelin / Bride 97’

    16.15 Vesikalı Yarim / My Prostitute Love 88’

    18.30 Yalnızlar Rıhtımı / The Lonely Ones Quay 113

    20.45 Çanakkale Yolun Sonu / Gallipoli 105’

    Cinemaximum Salon 2

    17.45 Uyum Dersleri / Harmony Lessons 120’

    20.30 Ilo Ilo / Ilo Ilo 99'

    Arıplex Reşatbey Salon 1

    12.00 İkinci Kattan Şarkılar / Songs from the Second Floor 98'

    14.45 Yarım Kalan Şarkı / Song for Marion 93'

    17.30 Masumiyet / Innocence 110’

    20.15 Simurg / Simurg 109’

    Arıplex Reşatbey Salon 2

    12.15 Küf / Mold 94’

    15.00 Sen Aydınlatırsın Geceyi/ Thou Gild’st the Even 107’

    17.45 Halk Parkı / People's Park 78'

    20.30 Anlattığımız Hikayeler / Stories  We Tell 108'

    Time Avşar Optimum Salon 2

    12.00 Kız Evlat / The Daughter 87'

    14.45 Cereyansız / Powerless 80'

    17.30 Bela / The Plague 85'

    20.15 Hayuta ve Berl / Epilogue

    Belediye Tiyatro Salonu

    13.00 ENGELSİZ FİLMLER / UNHINDERED FILMS Break the Barriers

    facebook Tweet
    Öneriler
    Yorumlar
    Back to Top