Hesabım
    Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde
    BEYAZPERDE ELEŞTİRİSİ
    3,5
    İyi
    Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde

    Galyalılar İngilizleri kafaya alıyor.

    Yazar: Murat Tolga Şen

    Asteriks benim gibi yaşı kemale erenlerin pek bir sevdiği çocukluk kahramanlarındandır. Frankofon çizgi romanın önemli bir temsilcisi olan bu sevimli ve hınzır Galyalılarla çok uzun yıllardır birlikteyiz. Hala eskimeyen bu eğlencenin yeni filmi Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde, bayram tatili haftasında sinemalarımızda gösterime giriyor.

    Galyalı Asteriks'in Maceraları, René Goscinny'nin yazdığı, Albert Uderzo'nun çizdiği muzip bir seri... Asteriks ve arkadaşlarının maceraları ilk kez 1967 yılında Galyalı Asteriks adında bir animasyon olarak filme çekildi. Çizgi romanın tüm hınzırlığını ve aksiyonunu taşıyan bu yapımın ardından tam 7 animasyon filmi daha geldi. 1999 yılında aralarında Gérard Depardieu, Roberto Benigni, Laetitia Casta gibi hayli ünlü Fransızların yer aldığı bir kadro ve Fransız sineması için rekor sayılabilecek bir bütçe ile çekilen Asteriks & Oburiks Sezar'a Karşı (Astérix et Obélix contre César) ile Asteriks de ete, kemiğe bürünmüş oldu.

    O filmden bu yana yapılan tüm Asteriks filmlerinin asıl amacı, çizgi romanın karikatüre varan abartısını gerçek oyuncularla perdeye taşıyabilmek. Gerard Depardieu'nun canlandırdığı Oburiks (çizgi romanda Hopdediks olarak bilinir) karakterinin başarısı, verilen çabanın boşa gitmediğini ispatlıyor.

    2002 yapımı Asteriks ve Oburiks: Görevimiz Kleopatra (Astérix et Obélix : Mission Cléopâtre) ve 2008 yılında çekilen Asteriks Olimpiyat Oyunları'nda (Astérix aux Jeux Olympiques) filmlerinden sonra bu kez Fransızların pek sevmediği İngilizlere, alayla karışık bir zeytin dalı uzattıkları Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde filmiyle bir kez daha Galyalılarla birlikteyiz.

    Peşinen yazayım, şimdiye kadar izlediklerim içinde beni en çok eğlendiren Asteriks macerası, bu oldu. Asteriks ve Oburiks'in, yanlarına şefin yeğeni olan aklı bir karış havada Kuduriks'i alarak İngiltere topraklarında giriştikleri bu macera, özellikle sinema tarihine yapılan keyifli göndermelerle dikkati çekiyor. Buradan bakarsak filmde bir sinefil için paha biçilemez anlar var. Yıldız Savaşları: İmparator (Star Wars : Episode V - The Empire Strikes Back), Otomatik Portakal (A Clockwork Orange) ve 300 Spartalı (300) gibi popüler örnekler zekice ti'ye alınmış.

    Tabii film izlerken keyif almak için ille de gönderme avcısı olmak zorunda değilsiniz. Neyse ki Asteriks ve Oburiks'in herkese yetecek kadar eğlencesi var. Ekibimiz İngiliz topraklarına girdikten sonra iki kültürün çarpışmasıyla ortaya çıkan komik durumlar ve İngiliz yaşam tarzının abartılı bir komedi malzemesine çevrilmesi keyifli bir seyire yol açıyor.

    Asteriks, Oburiks ve Kuduriks'den oluşan üç Galya komandosu, İngilizleri Roma ve Norman işgalinden korurken seyirci de dahil herkesi kafaya alıyor ancak bunu öyle naif bir şekilde yapıyorlar ki ister istemez çocukluğunuzda, ekmek arası domates-peynir eşliğinde okuduğunuz çizgi romanların tadı geliyor damağınıza... Bu kadar eskimiş bir çizgi romanın hem eğlencesini hem de özünü korumak gerçekten büyük başarı diye düşünüyorum. Uzaktan bakıldığında, Asteriks'in serüvenleri modası geçmiş, sıkıcı maceralar olarak görülebilir ancak bu kahramanların yeni nesil sinema seyircisini eğlendirebilme kabiliyetlerinden zerre şüphe etmeyin.

    Film, efekt başarımı anlamında yine Fransız sinemasının yüzakı işleri arasında yer almayı hakediyor. Fransızların rahat beden dilinden beslenen oyunculukları, izlemek de eğlenceli. Altyazıdaki yerelleştirme unsurları ise komediyi yükseltmiş ancak finale doğru ölçünün kaçırıldığını düşünüyorum. Dublajlı halinde de böyle olacaktır sanırım. Türkiyeli sinema seyircisi bu numaralardan hoşlanıyor, aslında ben de severim. Bayram tatilinde her yaştan insanın birlikte izleyebileceği, doğru mesajlar veren sevimli bir komedi Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde... Gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.

    murattolga@gmail.com / twitter.com/murattolga

    Daha Fazlasını Göster

    Yorumlar

    Back to Top